Web o křečcích


Recepty pro křečky

01.10.2013 15:50

Věřili byste, že se dá vařit i pro křečka? já do nedávna ne. Tyto recepty jsem našla zde.

 

Saláty z ovoce a zeleniny

Mrkvovo-jablkový salát
Potřeby: Jablko, mrkev, struhadlo
 
Postup:Oboje nastrouhejte do jedné misky (nahrubo i najemno, to je jedno). Můžete to ihned podávat křečkům. Uskladňujte v lednici

 

 Míchaný salát
Potřeby: Listy pampelišky (popř. květ), okurka rajče, slunečnnicová semínka
 
Postup:Nakrájejte listy pampelišky (+může být i květ), okurku a rajče. Smíchejte pampelišku, okurku, rajče a přidejte trochu slunečnicových semínek. Podávejte.
Ovocný / zeleninový salát
Postup:Nachystejte si různé druhy ovoce nebo různé druhy zeleniny, omyjte a osušte. Nakrájejte na kostičky a smíchejte. Můžete hned podávat. Uskladňujte v lednici.
 
Špíz
Postup:Nachystejte si různé druhy ovoce nebo různé druhy zeleniny, omyjte a osušte. Nakrájejte na kousky a napichujte na špejli nebo v tvrdých druzích ovoce/zeleniny udělejte dírku a navlečte na provázek. Pověste do klece.
 

 

Kaše

Sladká kaše s mrkví
Potřeby: Ovesné vločky, mrkev, kuskus, vodu
 
Postup:Do hrnce dejte trošku vody, přiveďte k varu, přidejte trošku ovesných vloček, kuskusu a najemno nastrouhanou mrkev (můžete přidat i semínka - např. sezamová). Duste cca 10 min. Poté vypněte. Počkejte, než směs vystydne a můžete podávat. Můžete ozdobit naklíčenou pšenicí nebo mungo klíčky.

 

 

Pečené pamlsky

Sušenky na broušení zubů
Potřeby: Polohrubá mouka, ovesné vločky, voda 
 
Postup:Smíchejte polohrubou mouku, ovesné vločky a vodu (lze přidat i semínka - slunečnicové, sezamové nebo jiné ingredience) až vznikne husté těsto. Vyválejte plát a vykrajujte tvary, nakrájejte na čtverečky nebo udělejte hrudky a pečte (nebo spíše sušte v troubě) až je to tvrdé (zkontrolujte vidličkou - cca 45 min., i více) na 150-180 °C.
 
Obilné tyčinky
Potřeby: Obyloviny, hrozinky, sušené ovoce, zelenina, polohrubá mouka, vajíčko, med
 
Postup:Smíchejte v misce různé druhy obilovin + hrozinky, sušené ovoce a zeleninu. Smíchejte polohrubou mouku, jedno vajíčko a med. Z toho vznikne lepkavá kaše. Smíchejte obiloviny a lepkavou kaši. Směs obalte okolo dřívka (třeba od zmrzliny). Tuto tyčinku obalte v prosu (nebo v lněných semínkách). Obalenou tyčinku vložte do trouby. Ne na velkou teplotu nebo by praskla! Po upečení ještě nechejte tyčinku den odloženou, aby se z ní vypařila voda. Potom můžete podávat.
 
Hlodací tyčinky
Potřeby: voda, celozrnná mouka, větvička nebo dřívko od tyčinek ze zverimexu, směs pro křečky a podle toho jaké tyčinky vyrábíte, můžete přidat: červenou řepu (růžové tyčinky), různou další zeleninu nakrájenou na kostičky, vločky, blešivce, vajíčko, sušené bylinky
 
Postup: Vezměte si hrnec a do něj dejte vodu a celozrnnou mouku, dejte hrnec na sporák a přiveďte to k varu a vařte do doby, než vznikne hustá kaše. Pak zastavte vaření a přidejte směs pro křečky (semínka), kaše musí být hutná a lepkavá (pokud není, přidejte směsi víc). Navlhčete si ruce a obalte těsto okolo větvičky (musí být omytá!) nebo dřívka. Na plech si dejte pečící papír a sušte na nejnižší teplotě do doby, než jsou tyčinky tvrdé (místo tyčinek můžete vyrobit i kolečka a další tvary).
 
Hlodací sušenky s řasou
Potřeby: půl hrnku celozrnné špaldové mouky, půl hrnku celozrnné pohankové mouky, půl hrnku vloček (ideální jsou míchané ovesné, ječné, špaldové a pohankové), 1 hrnek vlažné vody, hrst vloček z mořských řas Nori
 
Postup: V míse promíchejte mouku, vločky a řasy a vše zalijte vodou. Vypracujte tuhé těsto, ze kterého vyválejte silný plát. Pomocí vánočních vykrajovátek z něj vytvořte různé tvary, které narovnejte na plech a pečte v troubě při teplotě 150°C tak dlouho, dokud nejsou tvrdé jako kámen. Podávejte vychladlé, můžete je buď používat jako pamlsky nebo je vmíchat do krmné směsi.
 
Dukátky
Potřeby: 2 bílky, 35 g hrubších nasekaných ořechů, 60 g směsi zrníček a obilí, 25 g g mletých pšeničných klíčků, 20 g sójových vloček
 
Postup: V míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh - nesolte! Do sněhu vmíchejte ořechy, zrníčka a obilí, mleté pšeničné klíčky a sójové vločky. Ze směsi vytvořte malé placičky, pečte (nebo spíše sušte) na plechu s pečícím papírem asi 30 min. při teplotě 80-90 °C.
 
Pečené celozrnné tvary
Potřeby: 1 lžíce slunečnocivých semínek, 1 vejce, 1 lžíce rozinek (či jiného sušeného ovoce), 100 g směsi pro křečky, 30 g celozrnné mouky (dobrá je třeba špaldová), 1 lžíce ovesných vloček a voda
 
Postup:Vše smíchejte a utvořte lepivé těsto, kterým obalíte dřívka od tyčinek nebo klacíky (lze také napatlat na roličku od toaletního papíru) a pečte v troubě 30 min. na cca 100 °C.
 
 

Pamlsky s bílkovinami (proteiny)

Bílkovinová bomba 
Potřeby:Tvaroh, vařený bílek, tvrdý sýr
 
Postup:Nastrouhaný nebo nakrájený sýr s bílkem smíchejte spolu s tvarohem. Vytvarujte do hrudky. Podávejte do mističky. Ale pozor, rychle se kazí!
 
Tvarohový salát
Potřeby:tvaroh, ovoce (např. jablka), příp. oříšky.
Postup:Nakrájejte ovoce a smíchejte s tvarohem, můžete posypat kousky oříšků (nebo třeba burizonů). Podávejte 1 lžičku na křečka.
 

Dortíky

Jablíčkový dort
Potřeby: jablko, jogurt, banán (nebo jiné ovoce nebo i zeleninu), sýr, oříšky, lupínky, případně na posyp trochu semínek
 
Postup: Jablko rozkrojte na polovinu, aby vznikla hvězdička. Z jedné poloviny jablíčka si nakrájejte plátky. Vezměte jeden plátek a potřete ho jogurtem, na něj dejte plátek eidamu, zase natřete jogurtem, přidejte kolečka banánu, namažte, přidejte sýr a přiklopte dalším plátkem jablíčka. Jablíčko znovu namažte, přidejte kolečka banánů, namažte a úplně navrch přidejte na kostičky nakrájený sýr, lupínky, oříšky. Můžete ještě posypat semínky a podávejte.
 
Postup s fotkami zde
 
Piškotové mini dortíky
Potřeby: piškoty, jogurt, ovesné vločky, nastrouhaný sýr eidam, nadrobno nakrájené uvařené vajíčko (nebo blešivce ze zverimexu), nadrcené lupínky
 
Postup: Vezměte si misku do ní dejte jogurt, ovesné vločky, nastrouhaný sýr, nadrobno nakrájené vajíčko, nadrcené lupínky a vše promíchejte. Vezměte si piškoty a na rovnou stranu natřete.
 

Ostatní

Arašídové máslo
Potřeby: hrst arašíd, mixér, šiška
 
Postup: Hrst arašíd nasypejte do mixéru a rozmixujte až z arašídů bude máslo. Poté arašídovým máslem obalte šišku a podávejte. Uskladňujte v lednici.
 
                                      <-- Mrkvovo-jablkový salát
Pamatuj! 
Každý z nás má jinou troubu, proto ty teploty jsou jen otientační. Musíte do trouby pravidelně nahlížet :o)

—————

Zpět